Vatikanstaten
Velg en dato for å finne tilgjengelige aktiviteter
Kjøp din billett nå

Vatikanstaten: Opplevelser og billetter

Se alle opplevelser i Vatikanstaten

Severdigheter i Roma

Se alle 1378 billetter og opplevelser

Hva er Vatikanstaten?

Alle har hørt om Vatikanstaten. Men hva er det egentlig? Er det en del av Roma? Er det selvstendig? Er det bare prester som har adgang? Det er mange mysterier og misforståelser rundt Vatikanstaten. Her får du fem fascinerende fakta.

Verdens minste land

Verdens minste land

Med en befolkning på 842 personer og et området på 0,44 km2 (omtrent en åttendedel av Central Park i New York) er Vatikanstaten verdens minste, selvstendige stat.

En økonomi uten handel og skatter

En økonomi uten handel og skatter

Fordi økonomien er fullstendig ikke-kommersiell, kommer alle Vatikanstatens inntekter fra donasjoner, museumsinntekter og salg av frimerker, bøker og suvenirer til besøkende.

En kulturell skattekiste

En kulturell skattekiste

Med de verdensberømte Vatikanmuseene, Det sixtinske kapell og Peterskirken, er Vatikanstaten en svært populær turistattraksjon. Hvert år kommer det over 4 millioner besøkende hit.

Pavens hemmelige tunell
Foto: Raja Patnaik @wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Pavens hemmelige tunell

I 1277 ble det bygget en hemmelig gang mellom Vatikanet og Sant’Angelo-slottet som ligger like ved. Hensikten var at paven skulle ha en mulig fluktrute dersom Vatikanstaten ble angrepet.

Nei, det er ikke gateteater!

Nei, det er ikke gateteater!

Mennene kledd i fargerike klær foran byporten er den berømte Sveitsergarden. Tidligere var de leiesoldater, men i dag er de Vatikanstatens permanente hær.

Vatikanstaten: Våre tips

Når er det best å dra hit?

Vatikanstaten er et ekstremt populært reisemål hele året rundt. Men dersom du ønsker et roligere besøk bør du reise i lavsesong, som er fra november til februar.

Beregn god tid

Det er så mye å se i Vatikanstaten, beregn god tid. Viktig å huske er om du ønsker å se Det sixtinske kapell, må du dra til Vatikanmuseene før klokken 15.00 for å rekke kapellet før det stenger.

Bestille omvisning?

Selv om det er mer enn nok å ta inn om man besøker Vatikanstaten på egen hånd, vil de som ønsker å lære mer om statens rike historie ha stort utbytte av en guide. Det finnes mange omvisninger, både for grupper og privat. Merk deg at billetter må kjøpes på forhånd.

Se paven

Det er lite sannsynlig at du tilfeldigvis treffer på paven når du besøker Vatikanstaten. Men hver onsdag holder han offentlig audiens. Om sommeren er det på Petersplassen og om vinteren i Audienssalen. Audiensen begynner klokken 10.30, men du må komme i god tid før det om du vil ha en bra plass. Sikkerhetskontrollen åpner mellom klokken 08.00 og 8.30.

Praktisk informasjon

 • Når bør man dra dit
  365 dager i året.
 • Pris
  Gratis å se på fra utsiden. Prisen på inngangsbilletter varierer.
 • Behøver jeg en guide?
  Ikke en nødvendighet, men anbefales.
 • Hvordan komme seg dit?
  Med taxi, buss, metro, trikk eller til fots. Se her for mer detaljert informasjon.
 • Flere tips

  • Store vesker er ikke tillat i museene, så pakk lett!

  • Ofte er det ingen aircondition i museene, så kle deg etter forholdene og ta med en flaske vann.

Hva folk sier om Vatikanstaten

Samlet bedømmelse
4.4 / 5
basert på 124.287 vurderinger

Veldig flink guide og liten gruppe var bra!

Litt vanskelig å finne guiden på avtalt sted. Flink guide, kunne mye om det hun viste frem. God orientering om det sixtinske kapell. Det gikk altfor fort igjennom Vatikanmuseet, mye folk gjør det vanskelig å holde følge. Kommunikasjon gjennom ørepropper fungerer når vi står stille, men helt håpløst når guiden snakker mens hun går. Det ble ikke tid til å se ordentlig på de ulike kunstverkene, spesielt kartrommet og Rafaels rom. Likevel vil vi nok velge samme org om igjen.

En fantastisk opplevelse som jeg sent vil glemme!

Vi hadde den mest sprudlende og flinkeste guiden vi kunne hatt på denne omvisningen i Vatikanet. Vi fikk sett alt på kort tid, og guiden viste st hun hadde masse med kunnskap, som hun fortalte om med stor innlevelse og med humor. Følte at hun passet godt på oss også, da det var veldig mange mennesker den dagen. Jeg kan anbefale denne guiden, Christina, til andre som ønsker en guidet rundtur i Vatikanet i Roma!

Kan absolutt anbefales, valuta for pengene

Køen inn til museet var ca 400 meter lang, så det var fint å slippe den. Området er stort og det er utrolig mye å ta inn. Selv om vi hadde lest oss opp en del på forhånd, så hadde vi ikke klart oss på egenhånd, inntrykkene er for mange. Vi fikk en fantastisk guide som hadde stor kunnskap og vi ville ikke hatt samme opplevelse uten ham. Vi var 25 personer i gruppa og det var akkurat passe.

Vatikanmuseet og Det sixtinske kapell: Omvisning Vurdert av

Kunnskapsrik og omtenksom guide som var opptatt av alle i gruppa

Til tross for stor trafikk i lokalene var guiden flink til å lede gruppa og ivareta alle i gruppa. Hun hadde god oversikt over samlingene og var opptatt av å svare på som fra gruppa underveis. Hun forklarte godt hva vi skulle se og var hele tiden i forkant. Et stort pluss at hun også var opptatt av hver enkeltvis gruppa og at vi holdt oss samlet.

Guidet tur i Vatikanmuseet, det sixtiske kapell og Peterskirken.

Det var en flott opplevelse. Vår guide Rebekka var fantastisk, viste interesse for alle, hilste personlig på alle før omvisningen startet. Hun var kunnskapsrik og formidlet informasjon om det vi så på en utrolig flott måte. Anbefales til alle:-)